«هندبال»
دریافت توپ
صاحب شدن توپ با دریافت آغاز می شود. در واقع نوع و کیفیت دریافت نه تنها حرکات بعدی بازیکن را در حمله مشخص می کند، بلکه تضمین کننده توفیق او نیز به حساب می آید . بنابر این، یک بازیکن موفق باید بتواند در دریافت توپ، در همه سطوح بازی آرام، مطمئن و با مهارت عمل کند.
برای یک دریافت خوب به اصول زیر باید توجه شود:
- عمل دریافت نباید بر مسیر حرکت و سرعت بازیکن اثر بگذارد.
- دریافت باید به صورتی انجام شود که امکان دخالت و تصرف بازیکن مخالف در آن به حداقل برسد.
- عمل دریافت باید به عنوان بخشی از جریان عادی بازی انجام شود و موجب وقفه و یا سکته در آن نشود.
با وجود اینکه دریافت در شکل ساده آن آسان به نظر می رسد، انجام آن به روشهای مختلف(مستقیم، قوسی، از زمین) در وضعیتهای متفاوت (حالت پایه ساکن و در حالت حرکت) و همچنین در جهات متنوع (از روبرو یا از طرفین) کاربرد فنون و مهارتهای گوناگون را طلب می کند. انواع این دریافتها در زیر ارائه می شود.
دریافت در حالت پایه ساکن
این وضعیت مناسبترین حالت برای دریافت است زیرا نوع استقرار بهترین کنترل را روی مسیر توپ به دریافت کننده می دهد. انواع آن به شرح زیر است:
دریافت از روبرو: هر چند این نوع دریافت عملا در طول بازی کم دیده می شود، ولی اساسی ترین نوع دریافت به حساب می آید. در این دریافت، به نسبت سطح ارتفاع توپ باید از تکنیکهای متفاوت زیر استفاده شود.
دریافت توپ از طرفین
در بازی هندبال غالبا توپ از طرفین به بازیکن می رسد، از این رو باید در تکنیک پایه دریافت، و همچنین حرکات مقدماتی آن تغییراتی را بوجود آورد.
دریافت از جهت موافق دست قوی آسانتر است زیرا بالاتنه قبلا تا حدودی به سمت آن گرایش دارد. از این رو چرخش تا حدود 90 درجه به سمت توپ کار مشکلی نخواهد بود. همراه با بدن، دستها به سمت توپ می چرخد و دراز می شود، ضمنا کف دستها نیز شکل مناسب دریافت را پیدا می کند. پس از دریافت بالاتنه به جای اول بر می گردد و دستها با خم شدن از آرنج ضربه توپ را می گیرند و آن را به داخل سینه می آورند.
برای دریافت توپ از جهت مخالف دست قوی ( دست پرتاپ) یکی از مشکلات چرخش کامل و کافی بدن به سمت توپ، به علت نحوه استقرار پاها ( برای راست دستها معمولا پای چپ جلوتر است. از این رو چرخش به سمت چپ را محدود می سازد) می باشد. در این حرکت دست دریافت کاملا به طرف توپ باز و کشیده می شود و دست مخالف تا جایی که کف آن همطراز کف دست قوی بشود جلو می آید و کف دستها به اتفاق وضعیت مناسب گرفتن توپ را به خود می گیرند.
با تماس توپ با دستها، بازوها از ناحیه آرنج ضربه آن را می گیرند و سپس آن را به داخل سینه می آورند و بالاتنه راست می شود و به جای اول بر می گردد.
دریافت توپ در حال حرکت
از ویژگیهای رایج هندبال است که توپ در حال حرکت به صورت متفاوت دریافت شود.هر چند که تکنیکهای دریافت در این وضعیتها کم و بیش مشابه است و حرکت با شتاب بیشتری صورت می گیرد. نمونه های بارز این نوع دریافت ها را می توان در حالت پریدن و یا دویدن مشاهده کرد.
دریافت توپ در حال دویدن
تکنیک دریافت در حال دویدن باید به صورتی باشد که ریتم و روانی دویدن را بر هم نزند. بدین منظور باید عمل دریافت به یکی از گامهای دویدن پیوند بخورد. یعنی اینکه ریتم حرکت دستها در یک لحظه ویژه عوض شود و پس از فشار روی یکی از پاها هر دو دست به طرف توپی که در حال رسیدن است دراز می شوند. در وضعیتی که توپ از کنار می رسد در حرکت فوق تغییر جزیی داده می شود و بالاتنه نیز به طور مناسب به طرف توپ می چرخد.
در این وضعیت توپ با اطمینان و سریع گرفته می شود و در حالی که پای دیگر با زمین تماس پیدا می کند دستها توپ را به داخل سینه می آورند.

دریافت توپ در حال پرش
این تکنیک دریافت با هدفهای زیر به کار می رود:
- در وضعیتی که توپ به نسبت زمین و بازیکن در ارتفاع زیادی قرار دارد.
- در وضعیتی که بازیکن بخواهد در همان پرش نخستین در فضا شوت کند یا پاس دهد.
در وضعیتی که بازیکن بخواهد در تعداد گامهای پس از فرود و استقرار صرفه جویی کند.
دریافت توپ با یک دست
در بعضی موقعیتها که بازیکن فرصت ندارد دو دست را برای دریافت توپ در کنار هم قرار دهد، ناگزیر مجبور می شود آن را با یک دست دریافت کند. در این حالت، بازیکن نزدیکترین دست خود را نسبت به توپ به طرف آن دراز می کند. بالاتنه، با چرخش خود به سمت توپ حرکت را روانتر می کند و ضمنا باعث می شود دست به مقدار بیشتر به طرف توپ دراز شود. در این حالت دست با پنجه هایی که کاملا باز شده اند بزرگترین سطح ممکن را برای دریافت توپ پیدا می کند.
عمل دریافت با لمس توپ به وسیله پنجه ها و انگشت شست آغاز می شود، سپس مچ با یک حرکت روان برگشت به عقب ضربه برخورد توپ با دست را خنثی می کند. بازو با برگشت آرام به سمت عقب بقیه ضربه توپ را مستهلک می کند و آن را در مناسبترین وضعیت برای حرکت بعدی قرار می دهد. هنگامی که سرعت توپ گرفته شد، بازیکن می تواند آن را با همان دست کنترل کند و یا اینکه از دست دوم برای اطمینان بیشتر در گرفتن توپ استفاده ببرد.
لازم به ذکر است، که دریافت توپ با یک دست چنانچه مطمئن و کامل انجام شود گاهی اوقات فرصتهای انجام حرکات غافلگیر کننده ای به بازیکن می دهد. البته این تکنیک فقط برای بازیکنانی توصیه می شود که مهارت و توانایی انجام آن را بدون خطر از دست دادن توپ دارا باشند.
نحوه نگه داشتن توپ در دست
پس از دریافت، مرحله نگه داشتن توپ در دست آغاز می شود. این مرحله یک زمان کوتاه است که تکنیک دریافت را به اجرای مطمئن و روان تکنیک بعد از آن وصل می کند. با این ترتیب، دو نکته مهم در نگه داشتن توپ در دست، یکی حفظ مطمئن آن و دیگری آماده نگه داشتن آن در مناسبترین وضعیت برای اجرای تکنیک بعدی است. به نسبت وضعیت بازی می توان توپ را با یک دست و یا دو دست نگه داشت.
دریبل درجا و در حرکت
دریبل تکنیکی است که به بازیکن اجازه می دهد برای مدت طولانی تر توپ را در اختیار خود نگه دارد. فرآیند دریبل با اولین ضربه توپ به زمین آغاز می شود و با دریافت و نگه داشتن آن در یک و یا دو دست پایان می پذیرد. دریبل می تواتد ضربه های متوالی توپ به زمین باشد و یا اینکه ضربه فقط یک مرتبه انجام گیرد، که البته هر کدام کاربردهای ویژه خودشان را دارند.
بزرگترین امتیازی که دریبل به بازیکن می دهد این است که فرد می تواند با استفاده از آن بدون این که خطای “سه ثانیه” و یا “بازی غیر فعال” اتفاق بیفتد ،در حمله مدتی توپ را در اختیار نگه دارد و ضمنا همراه با آن تغییر مکان دهد.
از دیگر کاربردهای دریبل یکی در مواردی است که فرد تعادل خود را از دست می دهد و توپ از دستش رها می شود ( به شرط اینکه قبل از دریبل توپ را کنترل نکرده باشد) دیگر اینکه، بازیکن در تنگنای مقررات سه گام و یا سه ثانیه قرار می گیرد. البته دریبل یک راه مطمئن برای حفظ توپ از بازیکنان مهاجم نیز می باشد. در اجرای صحیح دریبل و یا تک دریبل با ید به موارد زیر توجه شود:
گفتنی است علاوه بر این که بازیکن باید از یک تکنیک و مهارت بالا در دریبل و تک دریبل بهره مند باشد، باید بتواند در موقعیتهای مختلف بازی به صورتهای متنوع و متفاوت از آن استفاده کند.
دریبل در حالت ایستاده پایه: گاهی اوقات بازیکن در شرایطی قرار می گیرد که نمی تواند به حرکات تهاجمی خود ادامه دهد و ضمنا با توجه به مقررات مربوط به سه ثانیه و سه گام حق نگه داشتن بیشتر توپ را ندارد. در این لحظه گذرا تنها راه حل حفظ توپ دریبل درجاست. روش آن به شرح زیر است:
دریبل در حال حرکت: در حین بازی، دریبل در حال حرکت به انواع متفاوت دیده می شود. به عنوان مثال در ضد حمله، برای جلو رفتن سریع، برای سازمان دادن به حمله و از این قبیل، دریبل کردن در حرکت یکی از عوامل مهم را تشکیل می دهد. البته به نسبت سرعت پیشروی و همچنین، نحوه استقرار بازیکنان دفاع، تکنیکهای متفاوت و دریبل در حال حرکت به کار می رود که نمونه هایی از آن در زیر می آید:
این روش دریبل کردن سرعت حرکت بیشتری را برای پیشروی به بازیکن می دهد از این رو می تواند به نحو موثری در ضد حمله مورد استفاده قرار گیرد و البته بهتر است در مجاورت افراد دفاع انجام نشود زیرا دور بودن توپ از بدن فرصت گرفتن آن را برای آنها فراهم می آورد.
دریبل کوتاه: دریبل در نزدیکی افراد دفاع به صورت دیگری انجام می شود:
این نوع دریبل به مهاجم اجازه می دهد، با قرار دادن بدنش بین توپ و مهاجم، از آن در برابر وی محافظت کند. بنابراین در مرحله سازمان دهی حمله بویژه در شرایطی که مهاجم به او نزدیک است، دریبل کوتاه عملی و مطمئن است.
در دریبل در حال حرکت، بازیکن باید سرعت حرکت خود را طوری تنظیم کند که بتواند در هر موقعیت توپ را کنترل کندو به راحتی حرکات بعدی را پی بگیرد.
دریبل درجا و در حال حرکت علاوه بر این که یکی از عوامل مهم حمله به حساب می آید، تقریبا در همه اعمال تهاجمی سهم دارد. به عنوان نمونه، حرکات تهاجمی از قبیل دریافت، پاس دادن، سد کردن تهاجمی، گول زدن و یا شوت به دروازه ،همگی معمولا پس از دریبل انجام می شوند و علاوه بر آن، سازمان دهی مستمر و روان حمله، بدون تکیه بر دریبل درجا و در حال حرکت اصولا امکان ندارد. بنابراین بازیکن باید در تکنیکهای دریبل درجا و در حال حرکت تبحر پیدا کند تا نه تنها بتواند از آنها برای پیشروی با توپ استفاده کند بلکه، اجرای روان و مطمئن سایر تکنیکهای تهاجمی نیز برایش آسان گردد.
فهرست مطالب
دریافت توپ 1
دریافت در حالت پایه ساکن 1
دریافت توپ از طرفین 5
دریافت توپ در حال حرکت 5
دریافت توپ در حال دویدن 6
دریافت توپ در حال پرش 6
دریافت توپ با یک دست 8
نحوه نگه داشتن توپ در دست 10
دریبل درجا و در حرکت 12
مقاله فوق دارای صفحه مشخصات، شکل، فهرست مطالب و 19 صفحه متن (در قالب word ) با رعایت کامل صفحه بندی می باشد. همچنین فونت های کار شده برای متن مقاله B Nazanin(14) و برای تیترهای داخل مقاله B Titr می باشند.
قیمت این مقاله 3000 تومان می باشد، جهت پرداخت و دریافت کامل متن مقاله روی تصویر زیر کلیک کنید
نوشته شده در 8 شهریور 1400